Uitgeverij de Graaff: 2000-2020 en wat het nieuwe jaar biedt
Voor Uitgeverij de Graaff was 2020 een bijzonder jaar; zij bestond 20 jaar. Wensten in 2000 veel mensen de uitgeverij succes, weinigen geloofden erin. De dank is nog steeds groot aan Jan van der Ploeg en Evert Scholte die het mij gunden als eerste hun boek ADHD kinderen in ontwikkeling op de markt te brengen. Daarnaast dank aan Jan Hein Mooren die mij door de jaren heen steunde met vele manuscripten die ik uit mocht brengen. Helaas is hij ons eind vorig jaar ontvallen. Het is uiteindelijk gelukt met ‘boeken die ertoe doen’.
Door de jaren heen heeft de uitgeverij veel bijzondere boeken uitgebracht, onder andere op het gebied van aids & hiv, psychische problemen zoals schizofrenie en borderline, ernstige ziekten zoals kanker en niet-aangeboren hersenletsel, opvoedondersteuning, geestelijke verzorging, suïcidepreventie. Daarnaast enkele uitstapjes naar geschiedenis en fotografie. Te veel eigenlijk om allemaal op te noemen. Afgelopen jaar bracht het succesvolle boek Griep. Prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?, waarin het vaccinatiebeleid van de overheid kritisch onder de loep wordt genomen. Een boek dat in de huidige pandemie veel achtergrond geeft over vaccins, de ontwikkeling en de werking ervan. Inmiddels is bij de start van het nieuwe jaar de tweede druk verschenen. Verder verschenen vorig jaar boeken over huiselijk geweld, over anderstaligheid en een bundel over het zorgbeleid in Nederland. En Nederlands eerste revalidatieroman Erg hè. Uit het leven van een rolmodel zag het licht. Uit de bespreking in het tijdschrift Deviant: ‘Het grote probleem van de mensen in de roman van Jorissen is niet grip krijgen op het eigen leven met een ziekte of dwarslaesie, maar om te leren omgaan met de mens zonder beperking.’
Het nieuwe jaar belooft ook veel ‘boeken die ertoe doen’. Naast de herdruk van Griep verschijnt binnenkort ook de herdruk van Schizofrenie en bergen beklimmen, waarin Saskia Bos beschrijft hoe zij de psychiatrieprofessionals achter zich heeft gelaten. Jim van Os over haar boek: ‘De climax naar de eigen regie is ronduit spannend en inspirerend (…)’. Ook gaan we aan de slag met een boek rond het thema medicatie en ggz.
Verder verschijnt in de loop van het jaar De draad weer oppakken, waarin de zoektocht wordt beschreven van een psychologe die psychiatrisch patiënt werd, en Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen, waarin mensen die ongeneeslijk ziek zijn hun verhaal vertellen. Tegenwoordig leef je langer met uitgezaaide kanker, maar hoe leef je je leven met de dood in de schoenen? Een ander bijzonder boek verschijnt in april: Het landschap verstaan. Een zoektocht naar betekenis in het spoor van Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Wim de Haas gaat op zoek naar de betekenis van het landschap, met als reisgids het boek Zen and the Art of Motorcycle Maintenance van Robert Pirsig. Wat kan het landschap betekenen voor deze tijd en hoe moet de samenleving met het landschap omgaan? Geen onbelangrijke vragen in een tijd waarin we onze relatie met de planeet aarde herijken.
Kortom, voldoende redenen om Uitgeverij de Graaff in het nieuwe jaar te (blijven) volgen via onze website (www.uitgeverijdegraaff.nl) en de diverse social media. U bent welkom!