Verwacht

 

978 94 93127 00 5Knarsend grind

de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel
Gabriëlle Berning
ISBN 978-94-93127-00-5

136 pag. / € 18,99

Verschijnt 23 juni 2019

Presentatie bij boekhandel Roelants in Nijmegen

 

Een man. Een vrouw. Een breindefect.
Knarsend grind is een persoonlijk verhaal over het revalidatieproces na een hersenbloeding.
In een bizar decor van zorginstellingen, musea en dierentuinen gaat een vrouw op zoek naar de nieuwe identiteit van haar man.
De pijn van een gereduceerd leven, raak neergezet in beeldende observaties van mensen  en gebeurtenissen.

Gabriëlle Berning weet zware thema's als levende rouw en verlies met enige vorm van zelfrelativering en humor zo te beschrijven dat er naast het verdriet ook een voorzichtige glimlach uit haar verhalen naar boven komt. Verwondering over hoe het leven kan verlopen.
Ik weet zeker dat deze verhalende inkijkjes in Gabriëlles binnenwereld vele anderen op hun zoektocht naar ‘het omgaan met’ zullen ondersteunen, alleen al door het besef dat deze tocht niet over een geëffend pad maar vaak over knarsend grind gaat.

Martijn Peeters, GZ-neuropsycholoog en hoofdbehandelaar Hersenz Nijmegen Tiel

 

In de reeks biologie


978 90 77024 16 4Natuurlijke Netwerken
De rol van de mens in verbinding, verstoring en veerkracht

Loes Huibers & Wouter Kelderman (red.), Kirana Huijsman, Rutger van Nunen, Rebecca de Paus, Paco Romano Olmedo, Mette Schroeder, Mira Sinha, Dulci Steijvers, Fieke Verhaaf
ISBN 978-90-77024-16-4

Ca. 224 pag. / € 17,50

Verschijnt september 2019

Alles in onze wereld is met elkaar verbonden. Netwerken zijn overal. In de biologie vinden vele indrukwekkende interacties plaats: van organen die samen het menselijk lichaam draaiende houden tot natuurgebieden die een woonplaats vormen voor talloze dieren. Daarnaast staan we in verbinding met onze familie, vrienden en uiteindelijk ook de hele wereld. Netwerken bevinden zich dus niet alleen in ons, maar zelf zijn we ook een schakel. Bovendien beïnvloeden wij als mens verbindingen in de natuur. Dit zien we bijvoorbeeld terug in onze rol bij de opwarming van de aarde. Maar wat gebeurt er als een biologisch netwerk wordt verstoord? En hoe veerkrachtig is de natuur? Willen we alles om ons heen begrijpen, dan is het van groot belang dat we de dynamiek van natuurlijke netwerken doorgronden.

 

Binnenkort meer over andere te verschijnen boeken die ertoe doen.