Zorgen als ambacht
Boekinformatie
In de gehandicaptenzorg moet de cliënt centraal staan. De praktijk wordt bepaald door begrippen als eigen regie, empowerment en zelfredzaamheid. Afhankelijkheid is in dit verband een vies woord. Maar hoe is het om in je dagelijkse leven afhankelijk te zijn van anderen? En wat maakt afhankelijk zijn zo problematisch? Dit boek duikt in het dagelijkse leven van mensen met een beperking om te onderzoeken wat afhankelijkheid voor hen betekent. Wanneer gaat het schuren, en wanneer niet? Aan de hand van interviews, observaties en foto’s die mensen met een beperking zelf hebben gemaakt, laten de schrijvers zien hoe afhankelijkheid in de gehandicaptenzorg eruitziet. Daarnaast geven de schrijvers aanwijzingen aan hulpverleners om in een proces van ‘afstemming’ negatieve ervaringen van afhankelijkheid te verzachten of voorkomen. Met dit proces van afstemming biedt het boek handvatten voor meer ambachtelijkheid in de zorg voor mensen met een beperking.
Lees de bespreking in het Friesch Dagblad en in nummer 2019/2 van Markant.
In het tijdschrift Sociale Vraagstukken schreef Simon van der Weele een artikel over het thema afhankelijkheid in de gehandicaptenzorg.
Op de website kennisplein gehandicaptensector: "In de zorg voor mensen met een beperking gaat het vaak over eigen regie en zelfredzaamheid. Afhankelijkheid is dan iets dat je beter zoveel mogelijk vermijdt. Maar is afhankelijk zijn van zorg wel altijd zo negatief? In het boek ‘Zorgen als ambacht’ lees je wanneer mensen afhankelijkheid als negatief ervaren en wat je daaraan kunt doen."