Tussenland
Boekinformatie
Een boek voor lotgenoten en zorgprofessionals
Wie niet meer kan genezen, komt terecht in Tussenland: een overgangsgebied tussen leven en dood waar je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. Daarom is er behoefte aan wegwijzers. Met ontwapenende openhartigheid – en de nodige zelfspot – beschrijft Jannie Oskam wat haar overkwam toen bij haar in 2019 uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. Het prikkelde haar nieuwsgierigheid en ze ging op onderzoek uit.
Haar ervaringen verweeft ze met de verhalen van zes ‘medereizigers’, zes zorgprofessionals en diverse experts. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd beeld van het leven met een aangezegde dood en van de waarde van palliatieve zorg. Veel mensen denken dat deze zorg alleen bedoeld is voor de laatste weken van het leven. Niets is minder waar. Een verblijf in Tussenland kan jaren duren, wat nieuwe vragen en dilemma’s met zich meebrengt. Ook professionals hebben vaak geen goed beeld van de palliatieve zorg. Of ze durven er niet over te praten. Het gevolg is dat veel mensen na de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ verstoken blijven van goede zorg.
Tussenland is een waardevol boek voor iedereen die te maken heeft met palliatieve zorg: van patiënten, naasten en zorgverleners tot managers, bestuurders, beleidsmakers en financiers. Door haar kennis van zaken en haar even beeldende als heldere schrijfstijl is Jannie Oskam als geen ander in staat om dit lastige onderwerp op toegankelijke wijze te ontsluiten.
Jannie Oskam (1954) studeerde sociale wetenschappen en heeft dertig jaar werkervaring in de zorg. In 2015 verloor ze door borstkanker haar baan als organisatieadviseur. Sindsdien is ze actief als mee- en tegendenker. In 2015 verscheen haar eerste boek: Zo gaan we het doen! Over samen beslissen bij borstkanker. Ze treedt op als spreker en gastdocent en brengt zo het perspectief van patiënten gevraagd en ongevraagd onder de aandacht.
Klik hier voor een inkijkexemplaar (pdf).
Lees haar blog op de website van Qruxx.
Lees het mooie interview dat Rob Bruntink had met Jannie Oskam.
Lees het verhelderende artikel – Hoe is het om niet meer beter te worden – van de hand van Jannie Oskam in Oncologica.
Lees haar verhaal in Leven ∞ Kanker (uitgave van de St. OOK) – "Ik word niet meer beter".
Aart Eliens, verpleegkundige (niet praktiserend) en docent verpleegkunde over Tussenland:
Het boek 'Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen', van Jannie Oskam is net een weekje uit en het heeft me gegrepen. Het boek beschrijft hoe zij probeert te (leren) leven met de ongeneeslijke kanker waarmee ze te maken kreeg en de palliatieve fase waarin ze zich nu bevindt. Het boek bevat ook interviews met lotgenoten en hulpverleners en bevat vele verwijzingen naar literatuur over de vele thema's die verbonden zijn aan kanker, zoals onder meer verdriet, eenzaamheid, delen van je lot met anderen.
De beschrijvingen zijn kernachtig en raak. Niet alleen omdat ze een scherp observator is, maar zeker ook omdat zij kijkt vanuit haar 30-jarige carrière in de gezondheidszorg.
De betekenis van de zin 'De poorten naar het volle leven gaan pas helemaal open als je palliatief bent, lijkt het wel' resoneert al dagen in mijn hoofd. Zeer aanbevolen voor mensen die met kanker te maken krijgen en hulpverleners.
Tine De Vlieger, algemeen coördinator Palliatieve Hulpverlening Antwerpen - voorzitter werkgroep beleid van de Vlaamse equipes palliatieve thuiszorgondersteuning over Tussenland:
Het boek 'Tussenland' is een aanrader. Ik heb het in 1 ruk gelezen en het heeft veel erkenning aan de opdracht, het aanbod en de werking van Palliatieve Hulpverlening Antwerpen. Het is een inleefboek waar beleving maar evenzo organisatie, samenwerking, afstemming in zorg en communicatie scherp worden gesteld. Dank je wel Jannie om via dit boek noodzakelijke items voor een meelevende verbindende zorg op te nemen.