Nepnieuws
Boekinformatie
We worden dagelijks geconfronteerd met nepnieuws. Waarheid is steeds moeilijker van leugen te onderscheiden. En we geloven wat we willen. Dat is riskant en polariserend.
Nepnieuws moet worden bestreden, vindt een meerderheid van de nieuwsconsumenten in Nederland. Niet alleen door de overheid en big tech, maar ook door burgers zelf.
Nepnieuws. Een overlevingsgids biedt uitkomst. Door nepnieuws te definiëren. Door te kijken waar het vandaan komt en waarom het wordt verspreid. Door uit te zoeken waarom we erin trappen. En door handvatten te bieden hoe je fake news herkent en ontkracht. Allemaal aan de hand van een groot aantal informatieve en vermakelijke voorbeelden. Zo overleven we de overvloed aan nepnieuws.
Met een voorwoord door Eliot Higgins, Creative Director, Stichting Bellingcat.
Sytze Hiemstra studeerde Rechten en Filosofie. Hij is strafrechtadvocaat. Vanuit zowel studies als werk houdt hij zich dagelijks bezig met waarheidsvinding. Zijn interesse in en zorgen over nepnieuws komen daaruit voort.
Daan Stremmelaar studeerde Geschiedenis en Pedagogiek. Hij werkt als onderzoeker bij een cliëntenorganisatie en verdiept zich daarnaast als buitenpromovendus in de sociale geschiedenis. De geschiedenis leerde hem dat nepnieuws iets is van alle tijden, maar ook hoe uitzonderlijk en kwetsbaar de relatief vrije nieuwsgaring is waaraan we in het Westen gewend zijn geraakt.
Marc Wervelman studeerde meerdere jaren Geschiedenis en volgde een groot aantal colleges Filosofie. Na een loopbaan bij de Rijksoverheid schoolde hij zich om tot stresscounselor en complementair alternatief therapeut. In zijn werk als therapeut houdt hij zich vooral bezig met psychosociale vraagstukken. Hij maakt zich zorgen dat feiten en gezond verstand in de samenleving steeds vaker het onderspit delven tegen irrationele zelfbevestiging.
Vanuit hun, soms zeer verschillende, invalshoeken voeren de vrienden al vele jaren discussies over een breed scala aan onderwerpen. Vanwege de schokkende sociale gevolgen van nepnieuws, zoals de bestorming van het Capitool in de VS en de polarisatie binnen de Nederlandse samenleving, besloten zij een boek te schrijven over nepnieuws.