Identiteit: uitsluiten of verbinden
Boekinformatie
Deze uitgave is mede tot stand gekomen dankzij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Pesten op school, stress op de werkvloer, werkloosheid onder bepaalde groeperingen, politiek radicalisme, maar ook het steeds vaker voorkomen van angsten en depressies zijn hedendaagse vraagstukken die om een oplossing vragen.
Identiteit is een sleutelbegrip bij vele hedendaagse kwesties. Met name als we het hebben over uitsluiting en discriminatie. Het is de Canadese pedagoog McLaren die ons voorhoudt: ‘Hoe ben ik degene geworden die de wereld van me gemaakt heeft?’ In dit boek worden professionals in de hulpverlenende en dienstverlenende beroepen verzocht zichzelf die vraag te stellen en hem voor te houden aan hun cliënten die door maatschappelijke uitsluiting worden geraakt. Juist in een samenleving die ons niet alleen meer verbindt, is het een professionele uitdaging om verandering te brengen in de negatieve gevolgen van uitsluiting, en hebben professionals een verantwoordelijkheid om uitsluiting maatschappelijk aan de orde te stellen.
In Identiteit: uitsluiten of verbinden gaan dertien vooraanstaande auteurs uit de wereld van psychologie en psychiatrie, organisatieontwikkeling, HRM, jeugdzorg en antropologie in op de vragen en problemen die identiteit en uitsluiting oproepen. Zij bakenen kernbegrippen af en doen concrete handreikingen aan professionals en beleidsmakers in deze sectoren, en aan studenten die zich op deze praktijk voorbereiden.
Met bijdragen van: Ralph du Long, Maykel Verkuyten, Fons J.R. van de Vijver, Gloria Wekker, Rama Charan Tripathi, Fernanda Sampaio de Carvalho, Kees Laban en Simon Groen, Marc Laquière, Wilma Zwanepol, Huub Beijers, Doortje Kal en Glenn Helberg.
Bekijk de inhoudsopgave en lees de inleiding.
Volgens de bibliotheekdienst "Een must voor professionals in de psychische hulpverlening..." Lees hier de beoordeling van NBD-Biblion.