Getuigenis van een gek
Boekinformatie
Een heroïsch verslag van een vrouw die het onmogelijke mogelijk maakte
Als Muriel in het ‘afvoerputje’ van een psychiatrisch ziekenhuis belandt, is ze nagenoeg afgeschreven. De diagnoses zijn zwaar, het komt nooit meer goed. Maar het pakt anders uit: ze komt in een wonderlijk psychisch, fysiek en spiritueel transformatieproces terecht dat jarenlang zal duren. Haar ziel nestelt zich in haar lichaam en alle puzzelstukjes van haar persoon vallen in elkaar. Ze geneest definitief van haar waanzin en bouwt from scratch haar leven weer op.
In dit persoonlijke essay beschrijft ze deze ontdekkingsreis en hoe ze de weg was kwijtgeraakt. Daarbij stelt ze dat onze manier van leven, die denken, voelen en handelen uiteentrekt, in zijn algemeenheid mensen tot waanzin drijft.
Muriel is half Française, groeide op in Nederland en leefde achtereenvolgens in Rome en Zuid-Frankrijk, voordat ze neerstreek in Rotterdam om muziek te gaan maken. Ze bracht twee albums uit: Le Cri de la Nuit (2018) en NOresign, lunatic looking for love (2021), haar EP Comfort Songs verschijnt in 2023.
Ik heb nooit een scherpzinniger, gevoeliger, en intelligentere getuigenis van de gevolgen van opgroeien in- en helen van een onveilige jeugd gelezen. Muriel heeft de bijzondere gave om de feitelijk van zichzelf vervreemde ‘normale’ wereld een spiegel voor te houden en neemt je in dit virtuoos geschreven essay mee in een reis door je eigen binnenwereld.
Daphne Maltha - Specialist Huiselijk Geweld Rotterdam
“Getuigenis van een gek” is een boek met een misleidende titel. Muriël is niet gek en ook niet gek geweest. Integendeel, zij ziet door haar rauwe levensgang van platgespoten naar opgestaan veel scherper dan de meesten waar onze moderne samenleving hapert. En al lezend begin je te denken: “Zijn wij dan misschien gek?”
Elke bladzijde ademt echtheid. Elke persoonlijk doorleefde les reflecteert door naar de samenleving. Muriel beschrijft hoe ze kapot ging toen ze alles fixeerde op denken, meten en weten. En hoe de heling kwam toen ze haar gevoel ontdekte en ruimte gaf. En als dat gebeurt ziet ze ineens hoe velen om haar heen ook hun gevoel uitschakelen. Ze noemt het ‘de club van wandelende hoofden’. En ze legt de vinger bij een samenleving die alles meetbaar kwantificeerbaar, controleerbaar maakt en daarmee mensen vermangelt.
Het moet gezegd dat ze heel knap schrijft. Je proeft in elke alinea een begaafd schrijver. Rijke metaforen. Een doordachte opbouw van persoonlijk naar maatschappelijk. Een mooie structuur van paarsgewijze hoofdstukken, waardoor eenzijdigheid geen kans krijgt. Kort en krachtig. Geen hoofdstuk is langer dan anderhalve pagina en het boek lees je in een halve avond uit.
Ik vind het vooral een hoopgevend boek. Als één mens zo kan veranderen, dan kunnen dat er meer. En wie weet kan dat dan ook wel in het groot!
Kortom, een absolute aanrader voor iedereen die interesse heeft in de diepe zieleroerselen van mensen en niet bang is voor systeemkritiek of maatschappijanalyse.
Bram Dingemanse