Alles wat ik wilde zeggen maar niet zei
Boekinformatie
Volgens ggz-cijfers krijgen ruim 42% van de Nederlanders ooit in hun leven last van psychische aandoeningen. Het gaat met name om stemmingsstoornissen, angststoornissen en middelenstoornissen. Kwetsbaarheid is dus van ons allemaal. Wat kan therapie betekenen? Gaat het om oplossingen of richtinggevende adviezen? Vaak weten we weinig wat er gebeurt tussen cliënt en therapeut. Deze uitgave geeft inzicht in die relatie.
Sinds de eerste ontmoeting in 2018 schrijft Anne van Winkelhof brieven aan haar psychiater, bij wie ze in therapie is. De brieven geven een uitzonderlijk kijkje in een therapieproces, nemen je mee de spreekkamer in en tonen het verloop van een therapeutische, maar vooral menselijke relatie.
Alles wat ik wilde zeggen maar niet zei gaat over een zoektocht naar contact, intimiteit, naar gezien en erkend voelen, en is een onderzoek naar een taal die past. Een taal die voorbij gaat aan psychiatrisch vakjargon. Een taal waarmee Anne zich verbonden voelt, omdat zij zich daarmee duidelijk kan maken aan de ander en zij de ander – eindelijk – haar woorden toevertrouwt.
"Weet waar je aan begint wanneer je zegt dat het tijd is om meer mijzelf te laten gaan in ons contact. Bij vlagen voel ik zo ontzettend veel en het wordt een uitdaging om die gevoelens in goede banen te leiden. Niet in het laatste geval omdat jij nogal snel je eigen grondgebied gaat verdedigen. Ik herinner me sessies waarin ik met mijn gevoeligheid iets te dichtbij kwam en je de waakhonden op me afstuurde. Weet je nog die keer dat je zei ‘Ik heb al een vrouw’ en ik me ontdaan afvroeg of ik je ten huwelijk had gevraagd?"
Inkijkexemplaar (pdf)