Griep. Prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen? - blog 4

In vervolg op de informatie over het komende boek Griep. Prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen? van 12 juni, 1 en 14 juli 2020.

Ten tijde van de Mexicaanse griep, de pandemie, heeft de overheid grote voorraden griepvirusremmers ingekocht. Het middel oseltamivir (Tamiflu) kostte tientallen miljoenen euro’s, maar van het middel is geen enkel positief effect aangetoond op verminderen van complicaties en virusoverdracht. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2017 het middel gedegradeerd van een essentieel medicijn naar een aanvullend medicijn. Bij het aanprijzen van Tamiflu speelden specialisten met conflicterende belangen een belangrijke rol.

Ten slotte is de definitie van een pandemie, dus wereldwijde griepepidemie, gewijzigd waardoor sneller de hoogste alarmfase kon worden ingesteld. In westerse landen en Nederland werden met spoed pandemische vaccins geïntroduceerd waarvan de effectiviteit en bijwerkingen onvoldoende waren onderzocht. De bevolking werd als het ware blootgesteld aan een medisch experiment.

De griep is meestal geen ernstige ziekte, soms treden complicaties op. Er is geen werkzaam vaccin of medicijn dat er zinvol tegen kan worden ingezet. De overheid erkent dit niet en neigt nu zelfs tot het verplicht stellen van de vaccinatie. Dit gebeurt op ondeugdelijke gronden en vaak op basis van adviezen van allerlei lobbygroepen uit de zorg. Wat dit met het vertrouwen van de burger in de overheid doet, laat zich raden.     

Het boek De griep. Prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen? van Dick Bijl (ISBN 9789493127050) verschijnt in september 2020 bij Uitgeverij de Graaff en is reeds te nu te reserveren bij uw boekhandelaar of op de website van de uitgeverij.

Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog en werkte meer dan twintig jaar als redacteur en hoofdredacteur bij het Geneesmiddelenbulletin. Hij las meer dan 25.000 artikelen over medicijnonderzoek en schreef hier zelf meerdere honderden artikelen over. Op dit moment is hij president van de International Society of Drug Bulletins. Hij is auteur van Het pillenprobleem (2018) en Antidepressiva en depressie (2019).

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!