Zijden draadje

Zijden draadje

Boekinformatie

Ondertitel
Het verhaal van een coronapatiënt en zijn zorgverleners
Auteur
Leendert Douma
ISBN
978-94-93127-20-3
NUR
860
Pagina's
176
Prijs
€ 24,50

Zorgjournalist belandt zelf op IC met corona

Vanaf het begin volgde journalist Leendert Douma de coronacrisis op de voet. Dat is logisch, want gezondheidszorg is zijn specialisme en hij is kind aan huis in ziekenhuizen en zorginstellingen. Toen raakte hij zelf besmet ... Twee weken later werd hij met bloedspoed opgenomen, zijn zuurstof-opname was gehalveerd. 'Uw man is heel erg ziek, we weten niet of hij het gaat halen', zei de arts tegen Leenderts vrouw toen Leendert op de intensive care aan de beademing lag. Leendert overleefde, maar werd een van de vele ‘langliggers’ op de ic. De artsen wisten zich geen raad.

Wat maakten deze coronapatiënten mee? Hoe was dit voor hun naasten? Voor hun artsen, verpleegkundigen en alle andere behandelaars? Leendert geeft een inkijk in de tijd waarin hij zweefde tussen leven en dood en de periode daarna, waarin hij moest werken aan zijn revalidatie. Hij interviewde de mensen die hem hielpen en die zijn leven redden: van huisarts tot ambulanceverpleegkundige, van ic-arts tot fysiotherapeut, van neuroloog tot logopedist. Fotograaf Gerard Scheers portretteerde hen. Leenderts vrouw Hester van de Grift, die illustrator is, schetste haar ervaringen.

Dit boek is niet alleen een verslag van een gruwelijke tijd, maar geeft ook alle hulpverleners en betrokkenen een gezicht en een stem. Het is een stukje recente geschiedenis en geeft een uniek beeld van corona in de tweede golf.

Inkijkexemplaar (pdf).

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!