Een bron van zorg

Een bron van zorg

Boekinformatie

Ondertitel
Compassievol zorgen in familieverband. Erkenning voor mantelzorgers en professionals
Auteur
Mieke Degenaar
ISBN
978-94-93-127-29-6
NUR
740
Pagina's
272
Extra info
Met een voorwoord door Hedy d'Ancona
Prijs
€ 34,50

Een bron van zorg geeft een beeld van de vaak ‘ongeziene helden’ van de mantelzorg. Volgens het CBS verleent ruim 12% van de Nederlanders mantelzorg. Zonder deze onbaatzuchtige hulp zou de zorg voor onze naasten vastlopen. Maar hoe blijf je als mantelzorger overeind en geef je het zorgproces voor de ander èn jezelf menswaardig vorm? En hoe voorkom je dat het je, naast bijvoorbeeld je baan en zorg voor je gezin, opslorpt? Dit boek geeft een schat aan achtergrondinformatie en handvatten die langdurige of intensieve mantelzorg lichter maken. In de verhalen komen compassie en zingeving naar voren en worden suggesties gedaan om de organisatie van de zorg op een goede wijze te laten verlopen.

Mieke Degenaar schrijft van binnenuit door haar brede werkervaring als therapeut, projectleider en bestuurder. Ze verzamelde praktische en intieme verhalen van tientallen mantelzorgers en professionals en vlecht de periode waarin ze mantelzorger van haar man was door de thema’s heen.

Mieke Degenaars boek leest als een kleurrijk en zorgvuldig gecreëerd weefsel — een warme mantel voor mantelzorgers, die zich vaak in de kou voelen staan. De weefdraden bestaan uit de indrukwekkende persoonlijke verhalen van Mieke zelf en vele anderen, en uit talrijke waardevolle inzichten vanuit haar brede deskundigheid. Dit is een wijze, compassievolle gids voor ieder die zorgt.
Erik van den Brink, psychiater-psychotherapeut (niet-praktiserend), mindfulness- en compassietrainer, mantelzorger, coauteur van Compassievol leven

Als je er middenin zit, als je mantelzorger bent nog voor je weet dat je het bent, zie je de wereld vanuit één oogpunt: de ander. Ik weet dit uit ervaring, ik zie het in mijn werk. Zonder antwoorden te geven, geeft dit boek een brede blik en verschillende invalshoeken. Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je goed voor de ander - ook op de lange termijn. Dat hebben we allemaal hard nodig, elke dag weer.
Jan M. de Geus, wethouder maatschappelijke ontwikkeling en zorg, West Betuwe

Een bron van zorg is een bijzonder eerlijk en gedurfd document over wat dichtbij is en nauwelijks naam heeft. Een doorwrocht werk gemaakt vanuit betrokkenheid en professionaliteit. Miekes schrijven is gedetailleerd en associatief, haar woorden hebben impact. Als lezer word ik meegenomen in de wereld van zorg.
Jotika Hermsen, meditatieleraar en columnist

Wat een topprestatie. Ik ben onder de indruk van dit krachtige werk, waarin Mieke zich als mantelzorger ontroerend kwetsbaar openstelt. Zoals ik haar als begeleider ken uit de ontwikkelingstrajecten in onze verpleeghuizen. Levendig beschrijft ze dagelijkse situaties van zorgprofessionals en mantelzorgers. De herkenbaarheid ontlokt: ‘Oh ja, natuurlijk.’ Het heldere kader zal ondersteuning bieden en vele ogen openen. Zeer bruikbaar als leidraad voor iedereen die te maken krijgt met zorgen.
Diane van de Ven, Teamleider Zorg

 

Op 21 januari 2024 was Mieke Degenaar te gast bij het radioprogramma De Stemming van L1. Luister deze uitzending hier terug (het gesprek met Mieke start op 59:39 uur).

Inkijkexemplaar (pdf)

 

 

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!