Verwarde man

Verwarde man

Boekinformatie

Ondertitel
Leed en herstel in 40 verhalen
Auteur
Mark Verhoogt
ISBN
978-90-770240-52-2
NUR
875
Pagina's
88
Extra info
Verschenen in de reeks Zorgindruk. Zie: http://bit.ly/2e5okzW
Prijs
€ 13,40

Mark Verhoogt was twintig jaar in behandeling bij de ggz. Zijn ziektegeschiedenis kent meerdere diagnoses. Een serie therapieën heeft in samenspel met persoonlijke groei het herstel uiteindelijk goed op gang gebracht. Met professionele hulp, beperkt tot af en toe een bezoek aan de huisarts, zoekt Mark nu een weg tussen de mijnen en valkuilen die bij zijn psychische kwetsbaarheden horen. Uit het beschrijven van ervaringen put hij kracht en inzicht. Het gaat van wanhoop en paniek tot diepe wanen en klein geluk, van afglijden naar opkrabbelen. De korte verhalen in dit boek geven samen een beeld van een psychiatrisch patiënt de psychiatrie voorbij.

Klik hier voor een inkijkexemplaar (pdf).

Wilma Boevink in haar voorwoord:

Zo gaat dat …
… met een verwarde man. En het is eigenlijk niet om te lachen: leven met heftige pieken en dalen, psychosen. Toch is Mark Verhoogt in staat om zijn leven te beschrijven met een nuchtere ‘opgewektheid’, soms zelfs op een lichtvoetige manier. In een reeks korte verhalen komt een veelheid van aspecten uit zijn dagelijks leven aan de orde: de psychotische crises, hun aanloop, opnames, de zwartheid van de somberte, verlies, medicijnen, fietsen met de kindertjes, de gereedschapskist, een mysterieuze enveloppe. Als lezer word je in eerste instantie een beetje op het verkeerde been gezet: door de korte stukjes en een zekere mate van – ja, wat is het eigenlijk – een lichte vorm van ironie? Lees hier het gehele voorwoord van Wilma Boevink. 

Huub Beijers van het Utrechtse Steunpunt GGZ sprak bij de presentatie van het boek en sloot af met de volgende woorden:

'(...) Ik begon met verwarde mensen in de stad. Het is nodig als samenleving te leren ons tot hun verhalen te verhouden en de intersubjectiviteit als bindende kracht te herstellen. De bundel van Mark Verhoogt biedt ons daarin de helpende hand en zou verplichte literatuur moeten zijn voor de leden van het landelijke Aanjaagteam Verwarde Personen die mensen die in de war zijn vooral zien als logistiek probleem.' Lees hier zijn gehele toespraak in Deviant.

Lees één van de verhalen: Graancirkels.

Luister naar één van de verhalen: Sloot. Op de website Verwarde man zijn meerdere verhalen te beluisteren.

En op Youtube leest Mark Verhoogt één van zijn verhalen voor: Radio.

Mark Verhoogt schrijft ook regelmatig blogs op andere websites. Lees bijvoorbeeld Remedie op de site van Petra etcetera en Psychische kwetsbaarheid heeft meer te maken met een verhaal dan met diagnoses op Psychosenet.

Reacties op zijn boek:

'Dank, Mark Verhoogt, voor jouw verhalen die zo mooi en puur inzicht geven in de betekenis van het hebben van sociale angst, paniek en psychose. Ik heb het net in 1 adem uitgelezen.' Rinske Frima op Facebook.

'Heb de verwarde man in een ruk uitgelezen. Indrukwekkend en ontroerend!' Paul van Hoek – Advies en trainingen in de sociaal psychiatrische zorg (www.paulvanhoek.nl).

'Verwarde man is een echte aanrader voor patiënten en hun naasten en ik zie het daarnaast als een hele positieve bijdrage in het doorbreken van stigma's.' Emmie Boering in Plusminus, lente 2017.

'Ik vind dit een indrukwekkend en zeer goed geschreven relaas. Ik ben echt onder de indruk van Verhoogts schrijftalent! Subtiel en met humor weet hij in korte schetsen de wereld op te roepen waarin hij door zijn soms ontwrichtende ervaringen moet leven. Het contrast tussen de lichtheid van zijn stijl en de beklemmende aspecten van zijn verwarring heeft mij op momenten ontroerd.' Age Niels Holstein

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!