Vakantiesluiting

Bestellingen in de vakantieperiode

Van 13 juni tot 8 jul 2024 is de uitgeverij gesloten. Boeken die u bestelt via onze webshop worden in de week van 8 juli verzonden. De boeken kunt u uiteraard ook via uw plaatselijke boekhandel bestellen.

Recht rondom het goede doel

Recht rondom het goede doel

Boekinformatie

Ondertitel
Juridische aspecten van de filantropie
Auteur
Prof. mr. T.J. van der Ploeg (red.)
ISBN
978-90-77024-07-2
NUR
825/740
Pagina's
232
Extra info
Verschenen in de Reeks Filantropie Vrije Universiteit
Prijs
€ 26,25

Deze uitgave behandelt diverse juridische onderwerpen waarmee organisaties uit de non-profitsector en in het bijzonder de filantropische wereld in de dagelijkse praktijk te maken krijgen.Het boek is speciaal ontwikkeld voor de Werkgroep Filantropie van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en het is bedoeld voor allen die bij filantropische organisaties betrokken zijn. Het gaat dan om bestuurders en commissarissen van die organisaties, maar ook om directeuren van non-profitorganisaties en hun adviseurs en om instellingen en overheidsdiensten die veel met goede doelenorganisaties samenwerken.
De volgende onderwerpen komen onder andere aan de orde:
• Juridische vormgeving van vrijwillige organisaties. Er wordt een overzicht gegeven van de juridische eisen ten aanzien van bepaalde rechtspersonen (vereniging en stichting). Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de positie van het bestuur, door enkele bestuursmodellen te behandelen.
• De verhouding van de vrijwillige organisatie met de overheid en in het bijzonder de subsidieverlening door de overheid.
• Giften en schenkingen die door particulieren aan goede doelenorganisaties worden gedaan en de eisen die daaraan zijn te stellen vanuit het privaatrecht en het huwelijksvermogensrecht. Daarbij wordt ingegaan op aspecten van het erfrecht.
• Fiscale onderwerpen die van belang zijn bij de activiteiten van goede doelenorganisaties en bij de schenkingen door particulieren en bedrijven aan deze organisaties.

Dit boek geeft een goed inzicht in de juridische problematiek van de al dan niet georganiseerde filantropie en schetst aan de hand van concrete voorbeelden een duidelijk beeld van de juridische aspecten die in de wereld van de goede doelen een rol spelen.

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!