Ex-dakloos, en nu ...

Ex-dakloos

Boekinformatie

Ondertitel
Krijg je als ex-dakloze je leven weer op de rit?
Auteur
Wim Eickholt
ISBN
978-94-93127-01-2
NUR
740 / 752
Pagina's
104
Extra info
Redactie: Machiel Coehorst
Prijs
€ 17,00


'17 oktober 2015: ik teken mijn huurcontract.
6 oktober 2017: mijn boek wordt uitgegeven.

Twee simpele feitjes. Twee gebeurtenissen die mij de status van ex-dakloze en schrijver geven. Opeens lijkt alle ellende verdwenen. Ik heb immers een huis en een toekomst! Niets is minder waar. Het stigma dakloos en verslaafd blijft aan mij kleven.'

Ex-dakloos, en nu … is het vervolg op zijn eerste boek 'Wat ik nou toch heb meegemaakt!' Verslag van een jaar dakloosheid (ISBN 978-77024-57-7) dat in 2017 verscheen en waarin Wim Eickholt beschreef hoe hij in 2015 dakloos werd, in de nachtopvang terechtkwam, afkickte van zijn drankverslaving, met behulp van de ondersteuning van velen weer opkrabbelde en uiteindelijk weer een eigen woning kreeg.

Eind goed, al goed zou je dan zeggen. Maar ondanks vele pogingen is het Wim nog steeds niet gelukt om een reguliere baan te krijgen. Velen zien hem nog steeds als die man die dakloos werd door zijn eigen schuld. Dat stigma draagt hij met zich mee en dat voorkomt – zoals hij dat zelf omschrijft – dat hij van de B-weg weer op de A-weg terechtkomt. In zijn boek beschrijft hij met vele voorbeelden hoe uitkeringsinstanties, bemiddelingsbureaus en werkgevers hem toch als ex-dakloze en ex-verslaafde blijven zien, waardoor hij niet de kans krijgt weer een regulier bestaan op te bouwen. Lia van Doorn,  lector en directeur Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht zegt het in haar bijdrage aan het boek als volgt: ‘Als we nalaten om te investeren in een intensieve en langdurige ondersteuning van ex-daklozen is de kans op terugval groot en blijven we mensen met kwetsbaarheden rondpompen in episodes van dakloosheid.’

Ondanks dat het Wim Eickholt niet is gelukt een reguliere baan te krijgen, heeft hij de laatste jaren niet stilgezeten. Bekijk hier het cv van een ex-dakloze.

Inkijkexemplaar

Lees het interview in de Straatnieuws van sept-okt. 2019.

Lees het interview in het Reformatorisch Dagblad van 19 november 2019.

Lees het interview in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken van december 2019.

Wim Eickholt blijft door de jaren heen een gevraagde ervaringsdeskundige. Zo was hij op 1 april 2023 nog te gast bij het programma De Publieke Tribune op NPO Radio 1.

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!