Een gezinsdrama

Een gezinsdrama

Boekinformatie

Ondertitel
verhalen van betrokkenen
Auteur
Cornelie van Well
ISBN
978-90-77024-54-6
NUR
895 / 770
Pagina's
96
Prijs
€ 16,00

Het eerste boek van Cornelie van Well – Kort maar krachtig – gaat over extreem kleine mensen. De aanleiding hiervoor was het overlijden van een meisje met achondroplasie (dwerggroei). De moeder had grote problemen met de in haar ogen niet-perfecte dochter. Zij doodde haar beide kinderen, en zichzelf. Deze ingrijpende gebeurtenis vond 25 jaar geleden plaats, maar staat nog steeds helder in de herinneringen van alle betrokkenen.
Sindsdien schreef Cornelie nog acht boeken, volgens dezelfde goed ontvangen opzet: diepte interviews in combinatie met de mening van deskundigen. De tragiek van 25 jaar geleden komt in Kort maar krachtig begrijpelijkerwijze slechts zijdelings aan de orde. Nu is de tijd aangebroken om terug te kijken op de gebeurtenissen van destijds.
Cornelie interviewde de direct betrokkenen en de hulpverleners van destijds, waaronder de politierechercheurs, de begrafenisondernemer, buren en vrienden. Zij konden zich die zwarte dagen nog goed herinneren, dat blijkt uit de interviews. De bijzondere wijze waarop de vader vrij snel de buurt betrok bij de rouwverwerking ligt ook nog vers in het geheugen en blijkt betrokkenen geholpen te hebben de gebeurtenissen een plaats te geven.
Deskundigen op het gebied van ‘zelfdoding na doding’ maken de vergelijking tussen toen en nu: hoe zou een enigszins vergelijkbare situatie met een depressieve moeder met suïcidale neigingen vanuit de huidige inzichten benaderd worden?
Alhoewel het beschreven drama gelukkig uitzonderlijk is, geeft het boek zinvolle en bruikbare handvatten voor hulpverleners in de breedste zin van het woord.

Klik hier om de eerste 10 pagina's van een gezinsdrama te lezen.

Gerard Lohuis schrijft in het tijdschrift Sociale Psychiatrie (2017/3, pag. 61-62): '(...) Hier en daar grijpen de verschillende verhalen je bij de strot en is de onmacht voelbaar in allerlei emoties aanwezig. Voor hulpverleners valt er veel te leren van dit boek, al was het maar vanwege de diverse betekenisvolle verhalen van betrokkenen, hoe ze er mee omgegaan zijn en welk effect het in hun leven heeft gehad. Heftig en leerzaam.’
Klik hier voor de complete bespreking in Sociale Psychiatrie.

Het Reformatorisch Dagblad besteedde op 27-11-2017 aandacht aan het boek.

Op 22 maart 2017 sprak Cornelie van Well in het programma Radio EenVandaag met Art Rooijakkers over haar boek. Luister de uitzending terug.

Art Rooijakkers en Cornelie van Well Radio1Vandaag 640x360

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!