Vakantiesluiting

Bestellingen in de vakantieperiode

Van 13 juni tot 8 jul 2024 is de uitgeverij gesloten. Boeken die u bestelt via onze webshop worden in de week van 8 juli verzonden. De boeken kunt u uiteraard ook via uw plaatselijke boekhandel bestellen.

Achter de voordeur

Achter de voordeur

Boekinformatie

Ondertitel
Vijf jaar meekijken bij gedwongen opvoedondersteuning aan een Rotterdams gezin
Auteur
Marijke Nijboer
ISBN
978-90-77024-86-7
NUR
740 / 847
Pagina's
128
Prijs
€ 20,60

Voor een van de woonkamerramen op de tweede verdieping zijn vuilniszakken gespannen. Hoewel de voorjaarszon schijnt en de buitentemperatuur aangenaam is, staat in dit huis de thermostaat op 23. Het ruikt er vaag naar de vijf volle vuilniszakken op de gang.

In de politiek en binnen de hulpverlening wordt vaak gesproken over bemoeizorg: mogen we ingrijpen als ouders hun kinderen verwaarlozen of als die kinderen gevaar lopen? En kan gedwongen hulpverlening succesvol zijn?
In een met vuilniszakken dichtgeplakte woonkamer leven Stefan en Martina met hun kinderen op een matras. Ze wiegen hun zoontjes maar praten nauwelijks met ze. Vijf jaar later doet het gezin spelletjes en staan er meubels; allemaal dankzij de gedwongen opvoedondersteuning. Hoe kon het dat deze ouders niet wisten hoe ze een huis moesten bewonen? En zijn ze beter geworden van de opgelegde hulp?
Journalist Marijke Nijboer keek vijf jaar ‘achter de voordeur’ mee met de hulpverlening aan dit multiprobleemgezin. Ze beschrijft beeldend hoe hulpverleners worstelen en Stefan en Martina opkrabbelen. Als de kinderen toch uit huis worden geplaatst, rijst de vraag: (hoe) kunnen deze ouders hun kinderen terugkrijgen?
In het laatste hoofdstuk kijken ouders en hulpverleners terug en schetst Kees Bakker (Nederlands Jeugdinstituut) hoe de hulpverlening aan deze gezinnen beter kan

Inkijkexemplaar

In William #3 (uitgave van de William Schrikkergroep) leest u een korte voorpublicatie en een gesprek met de auteur van Achter de voordeur.

Lees het interview met Marijke Nijboer in het AD.

Lees het artikel over de presentatie van het boek in Hart van Holland.

Op 8 december was Marijke Nijboer te gast bij het programma Rijnmond staat stilLuister hier de uitzending terug.

Ook voor professionals in het onderwijs is het een boek van belang. Lees de blog van Hetty Vlug, directeur van de coöperatie Passend Onderwijs Almere en bestuurder van Almere Speciaal, het Taalcentrum en het OPDC.

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!