Wie is er nou eigenlijk gek?

Wie is er nou eigenlijk gek?

Boekinformatie

Ondertitel
De cliënt, de psychiatrie of de maatschappij?
Auteur
Ewout Kattouw
ISBN
978-94-93127-15-9
NUR
875
Pagina's
240
Extra info
Tweede druk februari 2023
Prijs
€ 25,50

Organisaties kunnen bestellen via een apart bestelformulier.

Hoe kan het dat een jonge man met adolescentieproblematiek ruim twintig jaar chronisch psychiatrisch patiënt werd, 22 verschillende diagnoses kreeg en ruim 40 verschillende psychiatrische medicijnen voorgeschreven kreeg, en wat zegt dit over het functioneren van de geestelijke gezondheidszorg?
In dit boek beschrijft Ewout Kattouw zijn lange weg in de psychiatrie en hoe hij hier uiteindelijk weer uit kwam. Dit doet hij aan de hand van zijn herinneringen, zijn eigen dossier en interviews met zijn naasten en oud-behandelaars.
Hij stelt zichzelf, en de lezer, de vraag: ‘wie is er nou eigenlijk gek?’ Is hij zelf gek, is de manier hoe er in de geestelijke gezondheidszorg wordt gewerkt gek, of zit de gekte in de manier hoe we onze maatschappij vorm hebben gegeven?

Om hier antwoorden op te vinden ging hij in gesprek met diverse onafhankelijke deskundigen: Dick Bijl (oud-huisarts, epidemioloog, president van de International Society of Drug Bulletins), Trudy Dehue (emeritus hoogleraar theorie en geschiedenis van de psychologie/ wetenschapsonderzoek), Philippe Delespaul (hoogleraar Innovatie in de Geestelijke Gezondheidszorg/ klinisch psycholoog Universiteit van Maastricht), Peter Groot (moleculair geneticus onderzoeker/ ervaringsdeskundige bij User Research Center UMC Utrecht), Jim van Os (hoogleraar psychiatrie, voorzitter Divisie Hersenen UMC Utrecht), Arne Risselada (ziekenhuisapotheker, epidemioloog, klinisch farmacoloog), Eric Ruhé (psychiater en onderzoeker Radboudumc), Paul Verhaeghe (hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Universiteit Gent).

Op 19 maart 2022 is het boek gepresenteerd bij Sociëteit De Vereeniging in Utrecht. Kijk deze presentatie terug.

Lees het interview met Ewout Kattouw in het Friesch Dagblad.

Lees het artikel Als het middel erger is dan de kwaal – de ziekmakende cascade van medicijnen van Marieke Sjerps (verscheen eerder in het aprilnummer 2022 van HP De Tijd).

Lees het interview met Ewout Kattouw in het Reformatorisch Dagblad.

Kijk ook op de website van Ewout Kattouw voor meer informatie over lezingen die hij geeft.

In 2019 was Ewout al te zien in een uitzending van Tros Radar over het voorschrijven van antidepressiva.

Inkijkexemplaar (pdf).

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!