Vakantiesluiting

Bestellingen in de vakantieperiode

Van 13 juni tot 8 jul 2024 is de uitgeverij gesloten. Boeken die u bestelt via onze webshop worden in de week van 8 juli verzonden. De boeken kunt u uiteraard ook via uw plaatselijke boekhandel bestellen.

Een brandende aap

Een brandende aap

Boekinformatie

Auteur
Age Niels Holstein
ISBN
978-90-77024-56-0
NUR
895
Pagina's
48
Extra info
Gebrocheerd met cahiersteek.
Prijs
€ 16,00

‘Een grote aap zat in een stalen kooi. Koert zag de aap op de rug. Plotseling ontvlamde er onder in de kooi een vuur. Het apenlichaam vloog in brand. Maar de aap bleef onverstoorbaar zitten en verroerde zich niet. Het was macaber om te zien hoe het skelet van de aap in de vlammen zichtbaar werd en intact bleef. Het vuur bereikte de schouders van de aap. Op dat moment draaide het dier zijn hoofd om en keek Koert recht in zijn gezicht. Koert versteende van angst.’

Age Niels Holstein was medeoprichter van de Ivonne van de Ven Stichting en 113 Zelfmoordpreventie. Deze organisaties zijn de spil van de suïcidepreventie in Nederland. Zijn verhaal een brandende aap is een literaire verkenning van de gevolgen van een mentale ontsporing. Als veelbelovende jonge student had hij een start gemaakt met zijn promotieonderzoek, dat moest leiden tot een proefschrift. Om voor hem niet verklaarbare redenen raakte hij het spoor bijster. 
In zijn nawoord pleit hij voor meer inzicht in psychische stoornissen en praktische oplossingen die voorkomen dat mensen door een mentale crisis naast de maatschappij komen te staan.

Reactie van een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige:
'Ik heb je verhaal gelezen. Indrukwekkend en goed geschreven! Ook herkenbaar. Santpoort bestaat niet meer, maar soms gaat het nog steeds zo ongeveer met mensen die verward zijn. Gesepareerd wordt er helaas nog steeds. Wel gebeurt het steeds minder, en minder langdurig. Ook zijn er veel meer contactmomenten dan vroeger. Ik ben van mening dat het op veel punten beter kan in de psychiatrie, maar soms lijkt de verzakelijking te overheersen. Goed dat je verhaal is uitgegeven. Ik hoop dat veel mensen het lezen'.

Lees de blog van Anne Marsman op de website van psychosenet over de lezing 'de grammatica van de geest' die Age Niels Holstein gaf bij de presentatie van het boek.

Bekijk de bespreking door Floris van der Pol op zijn BookTube-kanaal De idioot leest.

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!