De draad weer oppakken

De draad weer oppakken

Boekinformatie

Ondertitel
over leven met een psychische diagnose
Auteur
Marcia van Marion
ISBN
978-94-93127-11-1
NUR
770
Pagina's
168
Prijs
€ 23,50

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een psychische kwetsbaarheid, zoals een depressie of een angst- of persoonlijkheidsstoornis. Uit onderzoek blijkt dat dit neerkomt op 40% van de volwassen bevolking. Marcia van Marion is één van die Nederlanders en heeft gemerkt dat psychisch lijden een onderwerp is dat nog vaak in de taboesfeer hangt en onbesproken blijft. Wat we onvoldoende beseffen is dat psychische kwetsbaarheid normaal is. Het kan iedereen overkomen en je krijgt er hoe dan ook mee te maken in je leven.

Marcia (1972), moeder, psycholoog en docent, raakt op haar 38ste ernstig psychisch ontregeld. Plotseling is ze psychiatrisch patiënt en een decennium met opnames, diagnoses en therapieën dient zich aan. Dat hakt erin, ook in haar gezin. In De draad weer oppakken beschrijft Marcia haar route naar herstel. Die gaat niet zonder schaamte. En ook niet zonder steun van de mensen om haar heen. Marcia illustreert haar reis met inkijkjes in haar hoofd op momenten van crisis en verklaart wat er gebeurt vanuit psychologisch perspectief. Ze interviewt haar naasten en brengt recente inzichten in de psychiatrie naar voren als ze de impact van een psychische diagnose bespreekt en de vooroordelen (stigma) die deze met zich meebrengt. Een boek voor (h)erkenning. Over vallen en weer opstaan. Over de ervaringen van een patiënt en haar naasten. Over herstel, dat kan bestaan. Over leven met psychische kwetsbaarheid.

Marcia van Marion (Zaandam, 1972) is hogeschooldocent, arbeidspsycholoog en bedrijfskundige. Als ervaringsdeskundige zet zij zich in om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken, in het bijzonder in het onderwijs, op het werk en in hulpverlening.

Lees het interview met Marcia in het Reformatorische Dagblad.

Leer Marcia kennen in de video gemaakt door Studio Frameworks in opdracht van Samen Sterk zonder Stigma.

Inkijkexemplaar (pdf)

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!